dengeli beslenmenin önemi

Dengeli Beslenmenin Önemi

 Dengeli Beslenmenin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Besinlerin en önemli işlevi karaciğer, beyin, kalp gibi hayati öneme sahip organların çalışması ve solunum, dolaşım ve boşaltım sistemlerinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli enerji sağlamaktır. Buna ek olarak büyüme ve gelişmenin sağlanması, metabolizmanın düzenlenmesi besin öğelerinin başlıca görevleridir. İnsan sağlığı ile dengeli beslenme arasındaki ilişki oldukça güçlü ve önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini az ya da fazla alırsanız aşağıdaki sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz:

 

  • Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarını karşılayamadığınızda; başta B vitaminleri olmak üzere, posa ve aminoasit alımında yetersizlikler yaşayabilirsiniz. Buna bağlı olarak depresyon, yorgunluk, halsizlik, unutkanlık gibi sinir sistemi problemleri ve lif eksikliği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları yaşayabilirsiniz. Karbonhidratlar proteinin vücut tarafından kullanımına yardımcı olur, eksikliğinde doku onarımı ve yeni doku sentezi azalabilir. Tüm bunlar uzun vadede kalp damar hastalıkları, kanser ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Yüksek karbonhidrat tüketimi ise obezite, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, bazı kanser türleri ve diş çürükleri gibi hastalıklar için zemin hazırlayabilir.
  • Yetersiz protein alımında vücudunuz hasar gören dokuların onarımını sağlayamaz ve yeni hücre sentezinde aksamalar oluşur. Kansızlık, ödem, halsizlik ve yorgunluğun yanı sıra yara iyileşmelerinde gecikmeler yaşanır. Bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir ve enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar. Aşırı protein alımında ise protein yağa dönüşerek kilo fazlalığına neden olabilir. Proteinin atık ürünü ürik asit ise böbreklere aşırı yük birikmesine yol açabilir. Ayrıca vücuttaki yüksek protein, kemiklerde kalsiyum kaybına neden olabilir.
  • Yetersiz yağ tüketimi; iç organların etrafında koruyucu bir tabaka oluşturan lipitlerin azalmasına, beyin dokusunda hasara, hormon fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir. Ayrıca A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin emiliminde sorunlar yaşanabilir. Aşırı yağ alımı ise vücut yağ dokusunda artışa neden olarak şişmanlığa ve buna bağlı yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabilir.
  • Demir, kalsiyum, çinko, krom gibi minerallerin az ya da fazla alımı beraberinde pek çok hastalık riskini artırır. Örneğin kalsiyumdan yetersiz diyet kemik yapısında bozukluklara ve kırılmalara; demir eksikliği anemiye; çinko eksikliği enerji metabolizmasında bozukluklara yol açabilir.
  • A, D,E,K, C ve B kompleks vitaminleri eksikliği ve fazlalığı da tıpkı mineraller gibi farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. A vitamini eksikliği göz problemlerine; D vitamini eksikliği kemik ve diş gelişiminde bozukluklara, C vitamini eksikliği diş ve diş eti kanamalarına; B kompleks vitaminlerinin eksikliği ise hem enerji hem de sinir sistemi fonksiyonlarında yetersizliklere neden olabilir
Bloga dön