
Aralıklı Oruç Faydaları
Share
Aralıklı Oruç Faydaları Nelerdir?
Aralıklı oruç, kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, gün içinde genel olarak daha az kalori alınmasıdır. Aralıklı oruç diyetlerini inceleyen bazı araştırmalar, bu beslenme düzenini birkaç hafta uyguladıktan sonra kısa süreli kilo kaybı olduğunu göstermiştir. Uzun süreli kilo kaybı ile ilişkili yeterince araştırma yoktur.
Bazı insanlar için aralıklı oruç aşırı yemek yemeye neden olabilir. Bunun nedeni, bir süre yemek yenmediğinde vücudun, açlık hormonu olan ghrelini daha fazla üretmesidir. Bu, oruç bozulduğunda çok daha fazla gıda tüketilmesine neden olabilir. Bu nedenle, aralıklı oruç sırasında sağlıklı beslenmek ve kalori hesabı yapmak önemlidir.
Yapılan klinik çalışmalar, aralıklı orucun bazı faydalarına dikkat çeker:
- Kan basıncının düşmesi
- İnflamatuar belirtilerin düşmesi
- Kan kolesterol ve lipid seviyelerinin iyileştirilmesi
- Dinlenme kalp atış hızının düşmesi
- Bağırsak sağlığının iyileşmesi
- Uyku düzeninin iyileşmesi
Bununla birlikte, bu sağlık belirteçlerindeki değişikliklerin oruç tutma düzeninden mi yoksa genel enerji açığından mı kaynaklandığı açık değildir.
Kronik inflamasyon; kalp hastalığı, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, inflamatuar bağırsak hastalığı ve depresyon gibi birçok kronik durumun gelişmesiyle birlikte ortaya çıkar. Çeşitli araştırmalar, aralıklı açlığın kandaki inflamasyon belirteçlerini azaltabileceğini bulmuştur. Bu, aralıklı orucun gelecekte enflamatuar durumların tedavisinde yararlı olabileceği anlamına gelir.
Kilo vermenin dışında, aralıklı oruç, kilojoule yönünden azaltılmış geleneksel bir diyete kıyasla insülin duyarlılığı ve abdominal obezite üzerinde ekstra bir avantaja sahip olabilir.
Aralıklı açlığın faydalarından bazıları, herhangi bir kilo kaybının etkileri olsa da bazı ekstra yararlı değişiklikler olabilir. Bu da otofaji terimini ortaya çıkarır. Otofaji, hücrelerin gereksiz veya hasarlı bileşenleri parçaladığı doğal bir hücresel süreçtir. Bu, vücudun daha yeni ve sağlıklı hücreler oluşturmasını sağlar. Stres zamanlarında ve besinlerin kıt olduğu zamanlarda, geri dönüştürülmüş hücresel malzemeden alternatif bir enerji kaynağı sağlamak için otofaji hızlanır. Bununla birlikte, otofajide önemli bir artış görmek için ne kadar süre ile oruç tutulması gerektiği bilinmemektedir. Yaşlandıkça otofaji süreci yavaşladığı için ileri yaştaki kişilerde oruç tutmanın faydaları daha fazla olabilir.