Aralıklı Oruç Çeşitleri Nelerdir

Aralıklı Oruç Çeşitleri Nelerdir

Aralıklı Oruç Çeşitleri Nelerdir?       

Aralıklı orucun pek çok farklı türü bulunur. En yaygın tercih edilen yöntemler, belirli günlerde, haftada belirli bir sıklıkta tam gün boyunca veya belirli bir zaman diliminde oruç tutmaktır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir:

Zaman Kısıtlamalı Yöntemler

Zaman kısıtlamalı yöntemler, özellikle yeni başlayanlar için popüler bir aralıklı oruç tutma biçimidir. Kahvaltıyı atlayarak ve öğle yemeğine kadar yemek yemeyerek orucu uzatmak mümkündür.

Bu yöntemde saatler, günün saatlerine göre belirlenir. 16/8 yöntemi için 16 saat aç kalınması ve ardından 8 saat yemek gerekir. 14/10 yöntemi de aynı prensibi izler; 14 saat oruç tutan kişiler, 10 saatlik bir süre boyunca yemek yiyebilir. 12/12 yöntemi ise son yemeğin 19.00’da tüketildiği ve ertesi sabah saat 07.00’de tekrar gıda alınabildiği en basit yöntemlerden biridir. 8 saatlik basit bir açlık penceresi bile genellikle kronik hastalıklarla ilişkilendirilen insülin ve glikoz konsantrasyonunun azalmasına yardımcı olabilir.

Daha tercih edilen bir yeme modeli, en geç 18.00'de küçük bir öğün yemek olabilir. Ardından, zaman kısıtlamalı yeme düzenine bağlı olarak sabah 08.00’e veya öğlen geç saatlere kadar oruç tutulabilir. Çoğu kişi, bu aralıklı oruç yöntemini haftada yalnızca bir veya iki kez tamamlayarak değiştirir.

Haftada İki Kez veya 5:2 Yöntemi

Haftada iki kez veya 5:2 yöntemi, haftada iki gün çok az miktarda kalori tüketmeyi ve diğer beş gün oruç tutmadan standart ve dengeli beslenmeyi içerir. Bu iki oruç gününde, tüm gün boyunca toplamda yalnızca yaklaşık 500 ila 600 kalori alınabilir.

İki günlük oruç ardışık veya ardışık olmayabilir.

Alternatif Gün Orucu

Genellikle gün aşırı kalori kısıtlaması içeren bir IF yöntemidir. İki günde bir yalnızca 500 kalori veya enerji ihtiyacının yaklaşık %25'ini tüketmeyi içerir. Bu kaloriler gün boyunca herhangi bir zamanda alınabilir.

Oruç tutulmayan günlerde, kişiler her zamanki gibi yiyebilir ve kalori alımınızı kısıtlamaz.

24 Saat Yöntemi

Bu yöntemde, haftada iki kez 24 saat hiçbir besin tüketilmemesi gerekir. Çok uzun süre gıda tüketmemek, metabolizmanın yavaşlamasına ve aşırı yemeye neden olabilir. Bu da kilo alımına yol açabilir.

24 saat veya daha fazla yemek yememek, özellikle tıbbi bir durum varsa tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu aralıklı oruç yönteminin doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir.

Savaşçı Diyeti

Savaşçı diyeti, daha az bilinen bir aralıklı oruç şeklidir. Günün 20 saati oruç tutmayı ve tüm günün yemeğini sadece dört saatte tüketmeyi içerir.

Bu aralıklı oruç yöntemi oldukça aşırıdır ve yoğun rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenle genellikle önerilmez.

Bloga dön